Здорове харчування: з чим поєднувати кус-кус, щоб отримати максимум користі

Ми звикли щодня готувати смачні страви з різних круп, але далеко не всі знають про таку корисну та смачну крупу, як кус-кус.

Кус-кус – це крупа, яку виготовляють із твердих сортів пшениці, ячменю, проса чи рису особливим способом. Родом кус-кус із Марокко, де страви з нього вважаються майже національним надбанням. З цієї крупи готують найрізноманітніші страви.

Хоча кус-кус є досить калорійною крупою, його іноді використовують у дієтичному харчуванні, але в обмежених кількостях.

Калорійність кус-кусу: у 100 г сухого продукту міститься 376 ккал.  

Харчова цінність на 100 г сухої крупи: білки – 12,8 г, жири – 0,6 г, вуглеводи – 72,4 г.

З чим поєднувати кус-кус?

Кус-кус чудово поєднується з овочами, рибою, морепродуктами, м’ясом, фруктами, сухофруктами, горіхами, різними приправами та спеціями.

рецепт кускуса с овощами

Користь кус-кусу

  • Джерело вітамінів групи В. Зокрема, вітамін В5 позитивно впливає на життєвий тонус, бореться з хронічною втомою, депресією, допомагає при безсонні. Також зміцнює імунітет та сприяє регенерації клітин.
  • Антиоксидантна дія. Крупа попереджає передчасне старіння шкіри та запобігає ранньому посивінню волосся.
  • Багатий склад. Містить фосфор, калій, залізо та мідь.
  • Покращення роботи ШКТ. Харчові волокна в крупі сприяють нормалізації травлення.
  • Зміцнення серця. Калій у складі зміцнює серцевий м’яз.
  • Для мозку. Стимулює роботу мозку та покращує пам’ять.
  • Для схуднення. Завдяки середньому глікемічному індексу кус-кус довго засвоюється, забезпечуючи тривале відчуття ситості.
  • Підтримка веганів та вегетаріанців. Допомагає підвищити рівень гемоглобіну та знижує рівень "поганого" холестерину.
  • Для жінок. Мідь у складі сприяє виробленню жіночих статевих гормонів і попереджає захворювання суглобів.

[readmore]9010[/readmore]

Протипоказання: Кус-кус протипоказаний людям із діабетом або харчовою алергією. Незважаючи на середній ГІ, діабетикам варто вводити його в раціон обережно, щоб уникнути ускладнень.

Рецепти з кус-кусом

Кус-кус із морепродуктами

кускус рецепт приготовления

Інгредієнти:

  • Кус-кус – 100 г  
  • Морепродукти (кальмари, мідії, креветки) – 250 г  
  • Часник – 3 зубки  
  • Оливкова олія – 4 ст. л.  
  • Соєвий соус – за смаком  
  • Спеції – за смаком  

[readmore]9009[/readmore]

Спосіб приготування:  

  1. Розморозьте морепродукти, промийте їх і просушіть.  
  2. Наріжте часник, обсмажте його в оливковій олії 2-3 хвилини, потім видаліть.  
  3. Додайте морепродукти до олії, посипте спеціями, тушкуйте 1-2 хвилини.  
  4. Залийте кус-кус кип’ятком згідно з інструкцією, додайте трохи рідини з морепродуктів.  
  5. Викладіть кус-кус на тарілку, зверху морепродукти. Прикрасьте лимоном та овочами.

Кус-кус із овочами та куркою

рецепты с кускусом

Інгредієнти:

  • Кус-кус – 200 г  
  • Куряче філе – 300-400 г  
  • Морква – 2-3 шт.  
  • Ріпчаста цибуля – 1 шт.  
  • Зелена цибуля – 3-4 пера  
  • Бульйон – 400 мл  
  • Мед – 2 ст. л.  
  • Апельсин – 1/4  
  • Сіль, перець – за смаком  

Спосіб приготування:  

  1. Наріжте овочі й обсмажте.  
  2. Додайте нарізане філе, тушкуйте до готовності.  
  3. Залийте бульйоном, додайте кус-кус, мед та апельсиновий сік.  
  4. Тушкуйте 5-10 хвилин, зніміть з вогню й дайте настоятися.

[readmore]9003[/readmore]

Кус-кус із сухофруктами в мультиварці

Інгредієнти:

  • Кус-кус – 1,5 скл.  
  • Вода – 1,5 скл.  
  • Оливкова олія – 3 ст. л.  
  • Сухофрукти – 100 г  
  • Горіхи – 100 г  
  • Лимонна цедра – 1 ч. л.  
  • Лимонний сік – 1 ст. л.  

Спосіб приготування:

  1. Наріжте сухофрукти кубиками.  
  2. У чашу мультиварки додайте воду, олію, сік, цедру, кус-кус і сухофрукти.  
  3. Виберіть програму для каші (10 хв), додайте горіхи та перемішайте

Можна замінити сухофрукти свіжими фруктами або гарбузом.

Beauty Fresh

Фарбування

Брондування волосся: техніка фарбування, поради, тренди

Тіло

SOS-допомога для рук: як повернути шкірі ніжність і позбутися сухості та тріщин восени

Beauty Book

Есенція для обличчя

Обличчя

Як правильно змивати макіяж: топ засобів, етапи очищення та поради косметолога

Обличчя

Стягнутість шкіри: чому вона з’являється і як повернути комфорт обличчю

Beauty Book

Кислоти

Догляд за волоссям

Як доглядати за кучерявим волоссям: покроковий гід для ідеальних локонів

Beauty Book

Скрабінг

Wellnes&travel

Як підібрати жіночу термобілизну для спорту та повсякденного носіння?

Обличчя

Почервоніння та купероз восени: як врятувати шкіру від «морозного рум'янцю»

Тіло

Ваша шкіра готова до холодів? Все, що потрібно знати про бар'єрні та колд-креми

Стрижки та зачіски

Місячний календар стрижок на жовтень 2025: коли краще стригти та фарбувати волосся

Wellnes&travel

Як правильно дихати: техніки, які зменшують стрес, покращують сон і додають енергії

Тренди

Осінній макіяж 2025: 3 головні тренди, які варто спробувати вже зараз

Догляд за волоссям

SOS: Чому восени випадає волосся і як це зупинити? Поради трихолога

Обличчя

5 видів чаю, які зроблять твою шкіру здоровою та сяючою