Звільнити жінку від стереотипів: у Києві з’явився новий артоб’єкт

!

На території Національного центру «Український дім» урочисто презентували скульптуру Nova, створену за ініціативою компанії Avon. Так бізнес об’єднується з мистецтвом заради подолання стереотипів, що оточують жінок і перешкоджають їхній самореалізації.

79% українок стикаються з гендерними стереотипами*. Ці дані Avon разом з Kantar отримали під час Всеукраїнського дослідження жінок в Україні. Найчастіше такі упередження стосуються вибору між кар’єрою й родиною, де суспільство наголошує насамперед на родинному обов’язку.

Самі жінки переконані, що бути щасливими можуть, тільки маючи змогу зреалізувати себе водночас у трьох ролях: матері, дружини й професіоналки. Водночас лише 39% українок зізнаються, що вважають себе реалізованими, і лише половина — щасливими.

Тому Avon зініціювала артпроєкт, покликаний привернути увагу до проблеми стереотипів суспільства щодо жінок. І найголовніше — допомогти жінкам зруйнувати ці стереотипи, довівши, що для самореалізації жінка не обов’язково має вибирати між родиною чи кар’єрою, а може успішно їх поєднувати — і що жодна з цих ролей не є виключно її обов’язком. Зробити це вирішили, об’єднавши зусилля бізнесу й мистецтва та представивши нову міську скульптуру в Києві.

Скульптура Nova — це своєрідний маніфест, який показує жінку, що розбиває рамки суспільних стереотипів на шляху до самореалізації. Вона складається з двох частин: ззовні — символічні рамки, що втілюють стереотипи соціуму; усередині — фігура жінки, що звільняється з їхнього полону. Скульптуру зокрема також створила жінка — українська сучасна художниця та скульпторка ANi Svami (Анна Надуда). Анна працює в різних творчих напрямах, зокрема це скульптура, сайтспецифік-інсталяція, світло, графіка, паблік-арт, архітектура й дизайн. Роботи мисткині є в приватних колекціях в Україні, Австрії, Швеції, Франції, Німеччині, Великій Британії, Кіпрі й Польщі.

«Nova — це роздуми про жінку й перший блакитний бетон у генеративній скульптурі циклу „Нова Біоніка“. Беручи за основу гілки дерев і метал, я створюю внутрішній скелет скульптури, далі в тілі формуються м’язи — а в моїй скульптурі це природні волокна й бетон. Вона багатогранна й дволика — одночасно має смуток і радість. Я закликаю жінок відчути власну природу бажань і прагнень, приймати, берегти й цінувати свою особистість, не боятися та повністю реалізовувати власний потенціал, створюючи себе Нову», — прокоментувала авторка скульптури Ani Svami.

До урочистого відкриття скульптури, що відбулося 14 липня, прилучилися успішні українки, які своїм прикладом доводять, що жінки можуть бути ким завгодно й робити будь-яке діло: телеведуча СТБ Надія Матвєєва, українська професійна каратистка і громадська діячка Уляна Пчолкіна, співзасновниця і керуюча партнерка КМДШ Лідія Білас, перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова, головна редакторка онлайн-видання «Українська правда» Севгіль Мусаєва, Голова представництва Фонду Народонаселення ООН в Україні - UNFPA Хайме Надаль, популярні блогери та інші. Вони символічно розбили зовнішню частину скульптури, яка втілювала стереотипи, щоб допомогти кожній жінці в Україні повірити у власні сили й мати сміливість реалізовувати себе, будувати кар’єру, стосунки та родину без упереджень з боку суспільства.

«Створення й відкриття скульптури Nova для нас — важливий і відповідальний проєкт. Це крок до подолання архаїчних гендерних стереотипів, з якими жінки стикаються щодня. Як показує практика, жінка, що і опікується родиною, і має улюблене діло, почувається зреалізованішою, а тому й щасливішою. Тож цим проєктом ми хочемо підтримати й надихнути кожну українку», — говорить генеральна директорка Avon в Україні та Грузії Єлизавета Коробченко.

#avonпротистереотипів
#осьщояможу
#watchmenow

* За результатами Всеукраїнського дослідження жінок, що складається з якісного й кількісного етапів, яке провела Avon разом з дослідницькою компанією Kantar у липні 2020 року. Охопило 1000 респонденток.

Beauty Fresh

Події

«Життєва енергія»: як пройшов бранч Connecting Women за участю Каті Жесть

Новинки

Краса на 180 градусів: Книжкова добірка на весну

Зірки

Оля Цибульська знайшла коханку в додатку для знайомств

Фітнес та дієти

Осиная талия за 30 дней: как заниматься с обручем для похудения

Обличчя

Рівний тон: 6 причин додати масло шипшини у свій догляд за шкірою

Новинки

Переваги, за які люблять Solana: чому варто купити токен?

Новинки

6 косметичних засобів, для яких обов'язково має знайтися місце у твоїй весняній косметичці

Персони

ТОП-5 нових книжкових біографій видатних жінок

Догляд за волоссям

Сухий шампунь: що собою представляє та як працює

Фітнес та дієти

Відмінний результат: як схуднути на 5 кг на місяць - дієта та вправи

Wellnes&travel

Чим корисний самий веганський продукт - мигдальне молоко

Персони

Без сексу: що таке платонічні стосунки і чому вони існують

Фітнес та дієти

Олія гхі – чому цей аюрведичний продукт має бути на кожній кухні

Фітнес та дієти

Калланетика: модний вид фітнесу, який варто спробувати

Фарбування

Знову в моді: кому підійде і як вибрати рудий відтінок волосся?

Фітнес та дієти

Розкриємо секрети: як їсти все і не поправитися?