Бензойна кислота у косметиці

В составе некоторых косметических продуктов можно встретить название benzoic acid – бензойная кислота. Давай детальнее разберемся в том, что же это такое, зачем нужна эта кислота и насколько она безвредна для нас.

На своїх кремах, масках, скрабах та праймерах ти, напевне, неодноразово помічала зображення відкритої баночки і кількість місяців поруч. Саме ця цифра показує, через який період часу в косметичному засобі накопичиться небажана кількість бактерій для шкіри. І якби у косметичній промисловості не використовували стабілізатори та консерванти, кількість місяців "життя" продукту значно скоротилась.

Кристаллы бензойной кислоты
Кристали бензойної кислоти у поляризованому світлі.

 

Один з популярних консервантів, що часто використовуються в косметиці, - бензойна кислота. Вона представляє собою розсип білосніжних кристалів-голочок, які блищать на світлі і, коли потрапляють у жир або спирт, миттєво розчиняються.

Must Know

Бензойна кислота - це консервант, який додають до косметичних засобів, щоб зменшити ріст бактерій та збільшити термін зберігання крему або скрабу. У невеликих кількостях кислота безпечна для організму.

Походження бензойної кислоти

Бензойна кислота може мати рослинне або хімічне походження. У природі цю кислоту містять клюква, малина, брусника та кефір, а в лабораторії її отримують при окисленні толуолу та каталізаторів. У кремах частіше використовують синтетичну бензойну кислоту, оскільки вона краще справляється з грибками та бактеріями. Використання бензойної кислоти рослинного походження здорожчує кінцевий продукт та скорочує його термін придатності.

Бензойная кислота содержится в клюкве

Функції бензойної кислоти

Бензойна кислота може використовуватися не лише як консервант, але і як компонент для догляду за шкірою. За рахунок своїх бактерицидних властивостей, ця кислота часто потрапляє до продуктів для жирної або проблемної шкіри. Крім того, кислота застосовується у продуктах, що спрямовані на відбілювання шкіри, видалення пігментних плям і зустрічається у засобах для боротьби з пігментними плямами та веснянками.

Безпека засобів з бензойною кислотою

У припустимій концентрації бензойна кислота безпечна для вашого здоров'я та дозволена до використання у виробництві на території країн ЄС та України. Однак, надлишок кислоти в організмі призводить до алергічних реакцій, головних болів та пригнічення нирок. Зверніть увагу, що тварини більш чутливі до кислоти, ніж ми: краще не гладити кішку або собаку одразу після нанесення крему для рук з цим компонентом.

Девушка наносит крем с бензойной кислотой

Де ще застосовується бензойна кислота

Окрім косметики, бензойну кислоту застосовують у харчовій промисловості та медицині. У харчовій промисловості її використовують як консервант, тому нерідко можна прочитати "benzoic acid" у складі соусів, консервів, солодкої води та напівфабрикатів. У медицині також використовують здатність бензойної кислоти боротися з бактеріями та нерідко додають її до складу препаратів для лікування грибкових захворювань шкіри та лишаю.

Beauty Book

Словник beauty-термінів
Читати

Beauty фішки

Еще

Beauty Box

Дізнатись більше