Все про тести на COVID-19: які бувають, коли застосовувати і де їх можна зробити?

P

Увесь світ знаходиться в очікуванні другої хвилі пандемії COVID-19. Досвід Південної Кореї показав, що ефективним способом боротьби з цим вірусом є масове тестування.

У цій статті ми розберемося в тому,  які, взагалі, існують тести на коронавірус,  які з них включені в протоколи ВООЗ та МОЗ, коли і як їх застосовувати. Окремо поговоримо про точність сучасних  експрес-тестів та їх доступність в Україні.

Як діагностувати коронавірусну інфекцію?

До основних симптомів коронавірусу належать:  лихоманка, кашель та задуха, втрата нюху та смаку,  виражена втома, що не минає, навіть, після довгого відпочинку.

У тяжких випадках інфекція може спричинити пневмонію, важкий гострий респіраторний синдром, ниркову недостатність і стати причиною смерті. 

Як правило, симптоми коронавірусної інфекції розвиваються поступово, часто вони мають слабо виражений характер. А у деяких інфікованих осіб хвороба супроводжується настільки легкими симптомами, що це можна назвати безсимптомним перебігом.

Але у будь-якому випадку однієї наявності чи відсутності симптомів недостатньо. Важливо зробити тест на COVID-19.

Які тести на коронавірус бувають?

На сьогоднішній день тести на ковід можна розділити на три групи: ПЛР, ІФА та експрес-тести (на антигени та ІХА-тест на антитіла). Базові знання про види тестів допоможуть уникнути неправильної діагностики та пов'язаних з нею витратами та небезпечних для життя помилок.

Що таке тест ПЛР?

ПЛР (полімеразна ланцюгова реакція) - повноцінний лабораторний вид тестування, який на сьогодні є найбільш точним методом виявлення хворих COVID-19. Для його виконання береться мазок з носа і ротоглотки. 

З мінусів: він доволі дорогий, потрібен  довгий час на виконання (від доби до тижнів, якщо лабораторії перевантажені),   потребує спеціальних умов для виконання, дороговартісного  обладнання,  висококваліфікованого персоналу. Це означає, що він не проводиться за межами медичних установ.

Наявність черг на виконання через великий потік бажаючих його зробити, що в свою чергу, може стати причиною інфікування, у разі якщо людина не хворіє.

Що таке тест ІФА?

Лабораторний тест ІФА (імуноферментний аналіз) виявляє антитіла до коронавірусу в організмі людини на момент тестування. Для дослідження береться венозна кров. Він показовий  7-10-го дня захворювання (раніше антитіл в крові не буде).

Якщо описати детальніше, то ІФА визначає кількість антитіл IgM та IgG у крові людини. 

Імуноглобуліни М вказують на активну імунну відповідь, тобто на те, що людина зараз хворіє коронавірусом.

Імуноглобуліни G говорять про те, що людина вже перехворіла і у неї виробився імунітет до вірусу після перенесеного захворювання.
Кількісні показники (титри) дають лікарю інформацію про те, наскільки сильною є імунна відповідь чи/та як давно сталося ураження. 

Що таке тест ІХА?

Експрес-тест, який є найшвидшим і достатньо надійним способом виявити наявність антитіл до Covid-19. Він дуже простий у виконанні, все необхідне є в комплекті.

У пацієнта беруть краплю крові з пальця, після чого впродовж 15-30  хвилин можна побачити результат, що вказує на наявність чи відсутність антитіл до вірусу. 

ІХА-тест дуже простий у виконанні й не потребує спецобладнання, на відміну від ПЛР та ІФА-тестів, дає дуже швидку відповідь,  значно дешевший.

Мінуси – не настільки точний, як ІФА (його лабораторний аналог), не дає кількісних показників (титрів), а лише вказує на наявність чи відсутність імуноглобулінів. 

Що таке експрес-тест на антигени? 

Це швидкий тест, що дозволить за 15-30 хвилин виявити вірус у мазку, що береться з верхніх дихальних шляхів (по методу забору він схожий з ПЛР).

Його використовують для ранньої діагностики (1-3 день з перших симптомів), а його ефективність наближається до ефективності ПЛР. 

Він простий у виконанні і не вимагає лабораторних умов. 

Саме такі тести масово застосовували у Південній Кореї - країні, що спочатку була на другому місці по темпам розповсюдження COVID-19 після Китаю, але швидко взяла ситуацію під контроль.

Ефективність, що  продемонструвало тестування на антигени у різних країнах світу, привела до того, що цей вид експрес-тесту  внесли протокол діагностування ВООЗ. А головний санітарний лікар України анонсував подібні зміни і в протоколі МОЗ

Далі ми розповімо саме про експрес-тести з Південної Кореї, що можуть стати альтернативами лабораторних тестів, які є в Україні.

Які тести доступні в Україні? 

Усі вище названі тести є в нашій країні. Зокрема, і експрес-тести від компанії SD Biosensor Inc (одна з п'яти компаній Південної Кореї, тести якої активно використовуються з початку пандемії). Розглянемо їх детальніше.

Що таке Експрес-тест STANDARD Q COVID-19 IgM/IgG Duo, в деталях

Експрес-тест STANDARD Q COVID-19 IgM/IgG Duo (експрес-тест ІХА),  призначений для ефективного виявлення антитіл IgG/IgM 2019-nCoV в зразках крові, плазмі та сироватці. 
Проте для діагностики достатньо і капілярної крові. Все необхідне для проведення тесту є у комплекті, включно з інструментом для безпечного забору крові та детальною інструкцією. 

Відеоінструкція тут.

Саме цей тест може показати, чи «той сильний кашель, який ви мали три тижні тому,  і був симптомом коронавірусу» (IgG) та/або повідомити, чи ваше тижневе  першіння в горлі та втома є ознаками гострої стадії коронавірусної інфекції (IgM). 

Через низький рівень якості перших експрес-тестів, що завозилися до України,  та недостатній рівень контролю закупок, вони набули негативної репутації. Зараз ситуація змінилася: якісні експрес-тести демонструють все більш високу точність і розглядаються медиками усього світу як один із доступних способів масового тестування.

Експрес-тест STANDARD Q COVID-19 Ag в деталях

Цей зручний набір для індивідуального використання   призначений для виявлення антигену коронавірусу (COVID-19) в зразках мазків із носоглотки. Він підходить для використання з 1 дня появи симптомів. 

Цей тест, може стати альтернативою  ПЛР тесту і він має ряд переваг:

  • не вимагає складного обладнання для визначення наявності вірусу,
  • час проведення одного тесту та отримання результатів - 30 хвилин (максимум), а не мінімум доба, як у випадку з ПЛР,
  • є можливість проведення тесту поза межами медустанов (але бажано під контролем лікаря чи медсестри), має досить високу точність: чутливість - 94.33%, специфічність - 95,09%,
  • недорогий у порівнянні з тестами ПЛР.

Як робити тест, можна переглянути на видео-інструкціії.

Саме цей тест від  SD Biosensor Inc  з вересня 2020 він є у списку тих експрес- тестів на антигени, що схвалені ВООЗ!

Де зробити або купити експрес-тести?

В Україні у продажі тести STANDARD Q COVID-19 IgM/IgG Duo та STANDARD Q COVID-19 Ag є давно. Офіційний представник - МЕДДІВ. На його сайті можна знайти багато інформації про всі тести, які освітлені в цій статті.

Експрес-тести від SD Biosensor Inc можуть бути придбані, як для використання в медичних установах, так і для домашнього застосування.  

Гарна новина для читачів beauty.ua – ви можете купити експрес-тести  зі знижкою 10% по промокоду «beauty.ua». Промокод треба вносити у примітки до замовлення.  

Переходьте за посиланням та оформляйте замовлення:

Експрес-тести на антитіла та антиген нагадують тест на вагітність: позитивний результат на COVID-19 відображається двома смужками, а негативний – однією. 

Пам'ятайте, при перших симптомах вірусу COVID-19, а особливо при позитивному експрес-тесті, потрібно негайно звернутися до сімейного лікаря. Не варто самостійно лікувати це захворювання, оскільки тільки медики зможуть швидко розпізнати ускладнення і вжити заходів.

Всі отримані самостійно результати, важливо озвучити вашому лікарю.

Beauty Fresh

Обличчя

Все, що вам потрібно знати про вибір пінки та гелю для вмивання

Події

«Життєва енергія»: як пройшов бранч Connecting Women за участю Каті Жесть

Новинки

Краса на 180 градусів: Книжкова добірка на весну

Зірки

Оля Цибульська знайшла коханку в додатку для знайомств

Фітнес та дієти

Осиная талия за 30 дней: как заниматься с обручем для похудения

Обличчя

Рівний тон: 6 причин додати масло шипшини у свій догляд за шкірою

Новинки

Переваги, за які люблять Solana: чому варто купити токен?

Новинки

6 косметичних засобів, для яких обов'язково має знайтися місце у твоїй весняній косметичці

Персони

ТОП-5 нових книжкових біографій видатних жінок

Догляд за волоссям

Сухий шампунь: що собою представляє та як працює

Фітнес та дієти

Відмінний результат: як схуднути на 5 кг на місяць - дієта та вправи

Wellnes&travel

Чим корисний самий веганський продукт - мигдальне молоко

Персони

Без сексу: що таке платонічні стосунки і чому вони існують

Фітнес та дієти

Олія гхі – чому цей аюрведичний продукт має бути на кожній кухні

Фітнес та дієти

Калланетика: модний вид фітнесу, який варто спробувати

Фарбування

Знову в моді: кому підійде і як вибрати рудий відтінок волосся?