Сезонний авітаміноз: як правильно приймати вітаміни

P

Відсутність в організмі одного або кількох видів вітамінів, а також їх недостатня засвоюваність є стан організму під назвою авітаміноз.

Грудень – сезон найбільшого авітамінозу. У цей період імунітет помітно знижується, частішають застуди та загострюються хронічні захворювання. Взимку через нестачу вітамінів ці процеси посилюються, тому для багатьох холодна пора – одна з найважчих.

Авітаміноз: що це?

Причиною виникнення авітамінозу є неправильний раціон харчування, відсутність у ньому певних вітамінів, які необхідні нашому організму для нормальної життєдіяльності. Наприклад, якщо в організмі не вистачає вітаміну С на тлі його нестачі може розвиватися цинга. А в сучасній інтерпретації авітаміноз – це стан організму в міжсезоння, коли йому не вистачає вітамінів. Правильно це гіповітаміноз, чи вітамінна недостатність.

Симптоми нестачі вітамінів

Якщо різко, без видимих на те причин, стан вашої шкіри погіршився, з'явилися запалення, лущення, висипання або алергічні реакції, можливо саме так ваша печінка реагує на дефіцит вітаміну A, В6 або B9. Тріскаються губи чи їх кутки – бракує продуктів, багатих на залізо. Випадання волосся, сухе коріння, м'які нігті – саме так ваш організм вказує на нестачу вітамінів В2 та А.

Якщо організму не вистачає вітаміну С, це призводить до виснаження та слабкості, проблем з імунітетом та частими застудами. А вітамін D підтримує обмін кальцію в організмі, тому його нестача може спричинити крихкість кісток і ламкість нігтів, а у жінок призводить до остеопорозу.

Проблеми з кишківником, шлунком та головний біль може викликати нестача вітаміну В1, а швидку стомлюваність та сонливість – вітамінів В6 та В2. Нестача вітамінів групи В також може спричинити інші розлади в роботі організму. Достатня кількість вітаміну В12 дуже важлива для жіночого здоров'я – тривала відсутність у раціоні може призвести до безпліддя.

Стан організму загалом. Якщо з'явилося неприємне поколювання в кінцівках і іноді німіють руки та ноги – це також говорить загалом про не зовсім здоровий організм. Поспостерігайте за собою протягом дня, можливо ви помітили порушення апетиту, з'явилася дратівливість, швидка стомлюваність або неуважність.

План дії та профілактика зимового авітамінозу

Найправильніше не займатися самолікуванням, як тільки ви знайшли у себе сезонні симптоми гіповітамінозу. Всього один відсутній у складі, але важливий для організму, елемент може звести нанівець всі старання. Найкраще звернутися до терапевта, який проведе дослідження і знайде відсутній вітамін. Важлива глибока діагностика, що включає дослідження у клінічній лабораторії (аналіз крові при авітамінозі на вміст вітамінів).

Саме для цього експерти медичної лабораторії ДІЛА розробили Програму 217 «Баланс вітамінів та мінералів, розширена». Результати досліджень дозволять визначити рівень вітамінів та мінералів, виявити порушення водно-сольового обміну, провести діагностику анемії та виявити її причину, виявити прихований залізодефіцит.

До складу комплексу входять:

  • Кальцій іонізований
  • Фосфор
  • Калій
  • Натрій
  • Залізо
  • Магній
  • Вітамін D (25-гідроксикальциферол)
  • Феритин
  • Фолієва кислота
  • Ціанокобаламін (вітамін В12)
  • Загальний розгорнутий аналіз крові (31 показник: автоматичний геманалізатор)

Дуже вчасно healthy-гігант iHerb та медична лабораторія ДІЛА запустили акцію: знижка 20% на всі дослідження в ДІЛА за промокодом iHerb20 (Айхерб20). Акція діє до 15 січня.

Найважливіші вітаміни для профілактики авітамінозу взимку, які можна придбати за результатами аналізів на iHerb:

  • Вітамін D3 від California Gold Nutrition містить 125 мкг (5000 МО)

Наукові дослідження підтверджують, що вітамін D знижує вірогідність вірусних респіраторних захворювань. Він надзвичайно важливий для імунітету, покращення настрою і зняття стресу, здоров’я кісток та суглобів, підтримки серцево-судинної системи.

Бісгліцинат заліза є оптимальним способом поповнення заліза, який необхідний для утворення еритроцитів. Він допомагає боротися зі втомою та іншими симптомами дефіциту заліза у спортсменів та інших людей.

  • Вітаміни групи B

Вітаміни групи B об'єднані в одну групу, оскільки в продуктових джерелах вони знаходяться, як правило, в комплексі. Сформувати їх запас в організмі неможливо, вони повинні надходити в організм постійно. Ці вітаміни піддаються руйнуванню під впливом алкоголю, рафінованих цукрів, нікотину і кофеїну, лимонної кислоти, сонячного світла. В результаті чого багато хто відчуває їх дефіцит.

Йод необхідний для здоров'я щитоподібної залози та допомагає усунути зоб – ознака сильного дефіциту йоду. Він сприяє метаболізму зайвого жиру, підтримці здорової температури тіла, фізичному та психічному здоров'ю.

Попередні, але ще не завершені дослідження показують, що споживання омега-3 жирних кислот ЕПК та ДГК може зменшити ризик розвитку ішемічної хвороби серця. Цей концентрат риб'ячого жиру виробляється відповідно до суворих стандартів контролю якості. Він протестований на відсутність потенційно небезпечного рівня забруднювальних речовин (наприклад, ртуті, діоксинів та інших важких металів).

Beauty Fresh

Події

«Життєва енергія»: як пройшов бранч Connecting Women за участю Каті Жесть

Новинки

Краса на 180 градусів: Книжкова добірка на весну

Зірки

Оля Цибульська знайшла коханку в додатку для знайомств

Фітнес та дієти

Осиная талия за 30 дней: как заниматься с обручем для похудения

Обличчя

Рівний тон: 6 причин додати масло шипшини у свій догляд за шкірою

Новинки

Переваги, за які люблять Solana: чому варто купити токен?

Новинки

6 косметичних засобів, для яких обов'язково має знайтися місце у твоїй весняній косметичці

Персони

ТОП-5 нових книжкових біографій видатних жінок

Догляд за волоссям

Сухий шампунь: що собою представляє та як працює

Фітнес та дієти

Відмінний результат: як схуднути на 5 кг на місяць - дієта та вправи

Wellnes&travel

Чим корисний самий веганський продукт - мигдальне молоко

Персони

Без сексу: що таке платонічні стосунки і чому вони існують

Фітнес та дієти

Олія гхі – чому цей аюрведичний продукт має бути на кожній кухні

Фітнес та дієти

Калланетика: модний вид фітнесу, який варто спробувати

Фарбування

Знову в моді: кому підійде і як вибрати рудий відтінок волосся?

Фітнес та дієти

Розкриємо секрети: як їсти все і не поправитися?