Як підкреслити смак страв без зайвої солі: секрети від шеф-кухаря

Ти здивуєшся, наскільки яскравим може бути смак страви, якщо прибрати з неї половину солі – і додати трохи фантазії.

Володимир Володіміров
Шеф-кухар

Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендує до 5 г солі на добу, натомість українці в середньому споживають 12,6 г. 75% цієї солі потрапляє в наш раціон із готових магазинних продуктів, і щоб контролювати це – варто читати інформацію на упаковках та обирати ті продукти, де солі менше на 100 г.  А от решту 25% добової солі ми можемо контролювати самостійно на кухні – під час приготування або споживання їжі. 

Професіонали знають, що для насиченого і яскравого смаку у страві потрібно не «щедро посолити» чи присмачити соусом, а лише грамотне поєднання спецій та ароматичних інгредієнтів. Шеф-кухар одного з відомих столичних ресторанів Володимир Владіміров, поділився своїми секретами. 

1.    Ставка на спеції та природні ароматичні інгредієнти: дають чистий, виразний смак без потреби досолювати. 

  • Базилік. Добре працює з овочами, рибою та томатними соусами.
  • Орегано. Додає насиченості гарячим стравам, м’ясу та овочевим рагу.
  • Куркума. Додає теплий смак і колір у супах, тушкованих овочах та вершкових соусах.

Куркума

  • Паприка. Підкреслює смак птиці, бобових та овочів.
  • Кмин або майоран. Дає м’який пряний акцент у гарячих стравах.

Читайте також

Як відмовитись від солодкого: поради, які реально працюють

2. Природні підсилювачі смаку: лимонний сік або цедра, часник, цибуля, різні види оцту, морські водорості.

лимонний сік

3. Універсальна суміш спецій – мікс із сухих інгредієнтів: цибулевого порошку, сухої підсмаженої цибулі, чорного перцю, зерен гірчиці, сушеного часнику, коріандру, кмину, пажитника та грибного порошку. Така суміш дає об’ємний смак без солі.

зерна гірчиці

Читайте також

Банани у смузі можуть знижувати його користь — але не поспішай їх виключати

4. Легкі соуси. Наприклад, вершки з лемонграсом або вершки з цедрою лайма чи апельсина. 

вершки з цедрою лайма

5. Щоб додати природній акцент, використовуйте ферментовані соєві боби. 

соєві боби

Пам’ятайте,  сіль – невіддільна і потрібна частина нашого раціону. Але натрій, який входить до її складу, у надлишку – небезпечний. У нормі цей мінерал підтримує баланс рідини і нормальної роботи всіх органів. Проте, надлишок призводить до підвищення артеріального тиску, навантажує на серце і судини, що збільшує ризики серцево-судинних захворювань, зокрема  інсульт, інфаркт та серцевої недостатності.

Солоного удвічі менше – серцю і судинам легше!

Читайте також

Вітамінна крапельниця: кому потрібна, як працює і чи варта уваги

Beauty Fresh

Anti-age

Скільки потрібно рухатися щодня, щоб перемогти гормональний брейн-фог

Wellnes&travel

Чому у дорослому віці важко зберігати дружбу: три причини, про які мовчать всі

Обличчя

Акне на обличчі: як лікувати прищі вдома без шкоди для шкіри

Anti-age

Маленькі звички замість грандіозних планів: як справді працює age-management

Фітнес та дієти

Як проявити співчуття до людей, які живуть у захаращених або занедбаних умовах

Beauty Book

Гідрофільна олія

Anti-age

Як зменшити стрес і відчути більше радості: дві звички, яких бракує сучасним жінкам

Новинки

«Аврора» підтримала кампанію «16 днів проти насильства» разом із «Ла Страда–Україна»

Здорове харчування

Як відмовитись від солодкого: поради, які реально працюють

Обличчя

VK Cosmetics – це косметика, що діє, для жінок, які діють

Beauty Book

Пептиди для шкіри

Обличчя

Ніацинамід: що це, для чого потрібен і як правильно використовувати у догляді

Wellnes&travel

Шлях поза самокритикою: як звільнитися від внутрішнього судді

Нігті

Гель для нарощування нігтів: як вибрати, користуватися та доглядати

Wellnes&travel

Чому штучний інтелект не має бути твоїм “найкращим другом”

Wellnes&travel

Вправи від целюліту: як прибрати «апельсинову кірку» вдома і в залі