Акне? Якщо у тебе їх немає зараз, у якийсь момент життя вони можуть з’явитися. Можливо, вже скоро! Усе може статися. У будь-якому разі, згадай, що ти робила, коли вперше зіткнулася з проблемою висипань на обличчі. Швидше за все, ти шукала щось, щоб позбутися прищів. Багато методів, які обіцяють прибрати прищі, діють лише частково, зменшуючи почервоніння, але залишаючи осередок бактеріальної інфекції. А деякі способи могли бути взагалі неефективними. Зараз існує так багато різних кремів, сироваток, концентратів, глин від прищів, плюс народні методи на кшталт синьої лампи, смердючих масок із незрозумілих трав, олії чайного дерева, які обпалюють обличчя та пересушують шкіру. Так багато варіантів. Усі різні, з масою різних інгредієнтів.
Але не потрібно вигадувати велосипед. Лікування прищів зараз не проблема, адже дерматологи та хіміки-технологи вже давно знайшли справді ефективні речовини, які допомагають позбутися акне та запобігти появі нових висипань.
Якщо тебе хвилює, як позбутися прищів, варто звертати увагу на склад кожного засобу, який контактує з твоєю шкірою. Шукай наступні компоненти в засобах догляду, і ти забудеш про прищі (можливо, не назавжди, але надовго).
Азелаїнова кислота
- Підходить: усім типам шкіри, бореться з підшкірними, білими прищиками, допомагає при розацеа.
Кислоти - must have у догляді за проблемною шкірою, і якщо тобі косметолог пропонує механічну чистку замість кислотних пілінгів, варто змінити косметолога.
Є багато досліджень, які демонструють усі корисні властивості азелаїнової кислоти для проблемної шкіри, але багато її властивостей і досі залишаються загадкою. Будемо дотримуватися відомого: кислота зменшує прищі, знімає почервоніння, вирівнює тон обличчя. Це означає, що після того, як кислота прибере акне, тобі не доведеться хвилюватися про рубці та шрами після них.
Альфа-гідроксикислоти
- Підходить: для всіх типів шкіри, прибирає чорні цятки, підшкірне акне, вугрі.
AHA-кислоти - це клас кислот, які зволожують шкіру. Найбільш популярними прикладами AHA є гліколева, молочна, яблучна та мигдальна кислоти. Більшість видів прищів викликані забитими порами. Старі відмерлі клітини шкіри блокують пори, і жир із брудом у них - з’являється прищик. AHA-кислоти послаблюють зв’язок між мертвими клітинами шкіри та видаляють їх, не пошкоджуючи шкіру. Вони також освітлюють шрами після акне!
Це тип водорозчинних кислот, які не розчиняються в олії, тому їх найкраще використовувати одразу після вмивання. Саме тому більшість AHA-кислот випускаються у складі тоніків, водних сироваток або спеціальних пілінгів.
Важливо: AHA-кислоти можуть подразнювати чутливу шкіру, але не всі. Наприклад, молочна кислота є найм’якшим варіантом AHA і повністю безпечна для людей із чутливою шкірою.
Перекис бензоїлу
- Підходить: для лікування бактеріального акне, вугрів.
Бензоїл пероксид (Benzoyl Peroxide) має дуже специфічний набір властивостей, які роблять його незамінним засобом у лікуванні прищів. Він антибактеріальний, тому знищує бактерії, що викликають акне. Також зменшує почервоніння, підсушує вугрі. Саме тому його потрібно використовувати точково.
Стандартна низька концентрація становить 2,5%, і вона майже не подразнює шкіру, але й менш ефективна, ніж 5% і 10% склади. Для домашнього догляду достатньо 2,5%. Це допустима норма. Та й загалом, тобі не потрібно одразу користуватися 10% засобами: дослідження показують, що вони діють так само, як і 5% продукти.
Важливо: перекис бензоїлу відбілює обличчя, тому будь обережна. Нанось точково лише на уражені ділянки шкіри, уникай потрапляння на волосся, вії та брови.
Ізотретиноїн
Підходить: для лікування важкої форми кістозних вугрів.
Isotretinoin - специфічна похідна вітаміну А, яка викликає багато суперечок. Лікування акне ізотретиноїном може призначити лише лікар, причому не дерматолог, а ендокринолог, адже кістозні акне - це ознака проблем із гормонами. Застосовувати його можна місцево, але частіше його призначають як пероральний препарат, доступний лише за рецептом. Тобто в косметиці та доглядових засобах ти цей інгредієнт не знайдеш.
Він дуже добре очищає шкіру від прищів, але з великими «але». Користувачі часто описують схильність препарату пересушувати шкіру, губи та слизові оболонки. Інші можливі побічні ефекти включають висип, головний біль, світлочутливість, кровотечі з носа, біль у м’язах і проблеми зі шлунком. Ах так, ще не можна приймати ізотретиноїн, якщо ти вагітна. І не можна вагітніти під час прийому препарату та протягом кількох років після цього, адже він довго залишається в організмі й дуже негативно впливає на розвиток плода. Якщо лікар призначив таке лікування акне, до питання народжуваності варто поставитися серйозно. А краще - знайти інший спосіб лікування.
Саліцилова кислота
- Підходить: для лікування вугрового висипу, прибирає чорні цятки, лікує прищі
Це твій старий друг, адже саліцилова кислота є в більшості засобів для лікування акне - від точкових продуктів до всіх рідких формул. Вона розчиняється в олії, тому засоби з нею можна наносити поверх будь-яких кремів і олій - вона навіть швидше проникає прямо в пори. Саліцилова кислота очищає стінки пор від бруду та надлишку себуму, що викликають прищі. Якщо шкіра досить чутлива, шукай у складі каприлоїлсаліцилову кислоту - ще м’якшу версію саліцилової.
Сірка
- Підходить: для лікування акне та вугрового висипу.
Протимікробні та протизапальні властивості сірки (Sulfur) відомі вже дуже давно. Але запах у засобів із сіркою специфічний - як у тухлих яєць. Зате вони працюють, і дуже добре працюють. Це кератолітичний агент, який позбавляє від бактерій, що спричиняють акне. Сірка також відлущує - видаляє мертві клітини, які забивають пори. Вона добре вбирає жир, тому не підходить для сухої та нормальної шкіри.
Ніацинамід
- Підходить: для всіх типів шкіри, бореться з вуграми, запобігає акне.
Ніацинамід - похідна вітаміну B - досі вважається відносно новим інгредієнтом. Його властивості ще не повністю вивчені. Але й того, що ми вже знаємо про цю речовину, достатньо, щоб додати її до списку найкорисніших інгредієнтів для проблемної шкіри. Це протизапальний компонент, тобто він допомагає запобігати акне. Дослідження, проведене у 2006 році, показало, що ніацинамід допомагає шкірі виробляти менше себуму. Загалом, власниці жирної шкіри, увага - це наш новий улюблений інгредієнт! І ще один бонус - він звужує пори.