Дієта Кіма Протасова на просторах нашої країни стала популярною не так давно. З’явилася вона в Ізраїлі наприкінці 90-х. В одній із російськомовних газет, що виходила в Тель-Авіві, Кім Протасов опублікував свою статтю з доволі іронічною назвою: "Не робіть із їжі культ: худа корова ще не газель". У матеріалі автор детально виклав суть нового плану харчування та схему дієти, яка допомагає позбавитися досить великої кількості зайвої ваги всього за 5 тижнів.
З того часу минуло близько 20 років, і прихильників "протасовки" стало більше. На жіночих форумах можна знайти справді вражаючі цифри: хтось схуд на 15 кг за вказаний термін, хтось – на 20, а є й такі дівчата, які втратили до 30 кг! Звісно, все залежить від початкової ваги, але цифри неймовірні. То як працює дієта Протасова?
Особливості дієти Кіма Протасова
Раціон: обмеження до 1200-1500 калорій на день, які надходять із продуктів із високим вмістом клітковини та білка, мінімум жирів і вуглеводів.
Питний режим: бажано випивати 2 літри на день. Приблизно 0,5 літра води можна замінити чаєм із лимоном, зеленим чаєм або кавою без додатків. Пити потрібно часто, але маленькими порціями (по 30-50 мл), щоб організм встигав засвоювати воду і починав її виводити. Кава та чаї на дієті Протасова дозволені, але без додатків. Кефір та інші кисломолочні напої прирівнюються до прийому їжі.
Тривалість: 5 "планових" тижнів + 2 тижні плавного виходу з дієти, щоб вага не повернулася.
Витрати: низька вартість, особливо у весняно-літній період завдяки свіжим овочам.
Результат: від мінус 5 кг при невеликій вазі до мінус 30 кг у разі ожиріння.
Ефект для здоров’я: позбавлення від компульсивного переїдання, зменшення розтягнутості шлунка, зниження потягу до шкідливої їжі, детоксикація організму, нормалізація роботи шлунково-кишкового тракту, покращення стану шкіри та волосся.
Рекомендована частота: один раз на рік.
Протипоказання: дієта не підходить тим, хто страждає на непереносимість лактози, алергію на певні продукти раціону, а також при захворюваннях шлунково-кишкового тракту чи жовчного міхура. Вагітним і годуючим жінкам вона не рекомендується. У будь-якому випадку, перед початком дієти варто проконсультуватися з лікарем.
Меню дієти Протасова
Раціон складається з великої кількості рослинної клітковини та білка.
Перший тиждень: дозволені лише сирі овочі, які не містять крохмалю та цукру (усі, крім картоплі, моркви та буряка), кисломолочні продукти (до 5% жирності), яйця, яблука. Щоб зменшити стрес для організму через велику кількість клітковини, овочі можна іноді відварювати або запікати. Кількість яблук на день необхідно скоротити до 3 шт. На день можна з’їсти 1 варене яйце та будь-яку кількість кисломолочних продуктів. Проте важливо слідкувати, щоб калорійність спожитого не перевищувала 1500 ккал.
Другий тиждень: меню "протасовки" під час другого тижня ідентичне першому, але без послаблень для шлунка. Тобто дозволені лише сирі овочі з низьким глікемічним індексом. Усе інше – яблука, яйця та кисломолочні продукти – без змін.
Третій тиждень: до раціону перших двох тижнів потрібно додати 300 г запеченого або відвареного м’яса, риби чи птиці, а також 1 ч. л. рослинної олії на день.
Четвертий і п’ятий тижні: оскільки після 21 дня дієти харчові звички змінюються, а розтягнутість шлунка зникає, дотримуватись плану харчування стане легше. Меню 4-го та 5-го тижнів "протасовки" ідентичне третьому.
Вихід із дієти Протасова
Цей етап не менш важливий, ніж перші дві "активні" фази. Вранці слід споживати каші на воді з додаванням жмені горіхів, у салати зі свіжих овочів потрібно додавати рослинну олію. Молочні продукти варто іноді замінювати м’ясом та рибою. Також потрібно ввести м’ясні бульйони до раціону. Знежирені молочні продукти поступово слід замінити на звичайні. Два із трьох дозволених яблук потрібно замінити іншими фруктами в такому ж обсязі.
Заміну та додавання продуктів слід проводити поступово та розтягнути на 2 тижні.