Дайкон, також відомий як біла редька, японська редька, китайська редька, зимова редька або лобо, дуже популярний у стравах азійських кухонь. Цей смачний і корисний овоч зовні нагадує велику й об’ємну моркву білого кольору. Він має низку переваг, однак може піднести й неприємні сюрпризи для тих, хто не знає, як його вживати. Тож давайте розберемося, що таке дайкон, користь і шкода якого повинні бути ретельно вивчені перед тим, як він потрапить на ваш стіл.
Що таке дайкон?
Як ви вже зрозуміли, дайкон є різновидом редьки. У сирому вигляді він має солодкуватий і злегка пряний, але не гіркий смак, адже в ньому відсутні гірчичні масла. Зелень, навпаки, дуже гостра, однак при приготуванні стає ніжнішою. Дайкон м’якший за звичайну червону редьку, але водночас дуже хрусткий і соковитий. Запах, як правило, залежить від сорту коренеплоду, причому деякі різновиди мають більш виражений аромат.
Дайкон вважається зимовою редькою, адже росте повільніше за весняні сорти. Його висівають у середині-наприкінці літа та збирають у прохолодну погоду. Окрім харчування, дайкон також використовують у зовнішньому лікуванні та косметології.
Переваги дайкона
Цей овоч цінується за вітамінний склад, насиченість макро- та мікроелементами, що разом і формує корисні властивості дайкона. Японська редька містить майже повний набір мінералів, необхідних для міцного імунітету. У його складі є калій, фосфор, кальцій, натрій, мідь, залізо, цинк, марганець, хлор, сірка. Багато з цих елементів працюють на клітинному рівні, сприяючи загальному здоров’ю.
Окрім цього, користь дайкона в тому, що він допомагає краще засвоювати продукти з великою кількістю крохмалю, стримує розвиток бактерій, очищує організм від шлаків, а при регулярному вживанні виводить зайву рідину та шкідливий холестерин.
Він також є чудовим джерелом йоду, вітамінів групи В, а вітаміну С у ньому аж 30 мг на 100 г, що становить 27% від рекомендованої добової норми. Дайкон також містить активний фермент мирозиназу, який може допомогти запобігти деяким формам раку.
За повної відсутності жирів калорійність дайкона дуже низька – усього 18–21 ккал на 100 грамів, що дозволяє вважати його дієтичним продуктом.
Шкода дайкона
Яким би корисним не був цей овоч, у нього є свої протипоказання. Перш за все, цей коренеплід не рекомендується людям із захворюваннями шлунково-кишкового тракту, оскільки велика кількість клітковини ускладнює травлення, створюючи додаткове навантаження на шлунок і кишечник.
Категорично заборонено вживати дайкон при гастриті, виразці, подагрі, порушеному обміні речовин. Шкода японської редьки при надмірному вживанні проявляється у вигляді метеоризму, розладу шлунка.
Як вживати дайкон?
Дайкон можна їсти як у сирому, так і у вареному чи тушкованому вигляді. Як правило, перед вживанням його очищають, але це не обов’язково, адже шкірка білої редьки цілком їстівна. Корінь дайкона можна нарізати тонкими скибочками для гарніру або приготування хрустких і пряних маринадів, подрібнювати для салатів, терти на тертці для бутербродів чи використовувати в різних супах, тушкованих стравах і солоній випічці.
Його зелень також можна додавати в різні холодні та гарячі страви. А свіжі паростки дайкона (кайваре) є популярним гарніром для салатів, овочевих ролів і суші.
Прості та смачні рецепти з дайконом
Овочевий боул з тофу та дайконом
Чудовий варіант сніданку або здорового перекусу для веганів і не тільки – боул зі свіжими овочами, зеленню та авокадо.
Тобі знадобиться:
Для начинки:
- 200 г дуже твердого сиру тофу
- 1 великий дайкон
- 1 середній огірок
- 1 середня морква
- 2 червоні редиски
- ½ авокадо
- ¼ чашки кінзи
- 1 цибуля-шалот
- 2 ст. л. смажених горіхів кеш’ю
- оливкова олія
- морська сіль
- часточки лайма та листя м’яти для подачі
Для заправки:
- 2 ст. л. соєвого соусу
- 2 маленькі зубчики часнику
- 4 ч. л. свіжого соку лайма
- 4 ч. л. рисового оцту
- 1 ст. л. тростинного цукру (можна замінити сиропом клена або агави)
- ¼ склянки води
- 1½ ст. л. олії з горіхів кеш’ю (або арахісової)
Приготування:
- Розігрій духовку до 200°C. Застели деко пергаментним папером і виклади нарізаний великими кубиками тофу. Збризни невеликою кількістю оливкової олії та присип щедрою дрібкою солі. Випікай 15–17 хвилин до золотистого кольору по краях. Дістань із духовки та дай охолонути.
- Приготуй заправку. У невеликій мисці змішай соєвий соус, подрібнений часник, сік лайма, рисовий оцет, цукор і воду. Додай олію кеш’ю та добре перемішай. Приправ за смаком і відстав убік.
- За допомогою спіралайзера наріж дайкон і огірок на тонку «локшину», а моркву – тонкими скибочками.
- Сформуй боул: виклади «локшину» з дайкона й огірка, стрічки моркви, шматочки звичайної редьки, нарізане кубиками авокадо, кінзу, цибулю-шалот, тофу та кеш’ю.
- Подавай боул із соусом із олії кеш’ю, прикрасивши страву листям м’яти та часточками лайма.
Говнячий суп з дайконом
Цей традиційний суп азійської кухні дуже простий у приготуванні та потребує мінімум інгредієнтів.
Тобі знадобиться:
- 400 г яловичини
- 1 великий дайкон
- сушені гребінці (за бажанням)
- цибуля-порей за смаком
- свіжа петрушка або кінза для гарніру
- сіль
Приготування:
- У великій каструлі відвари м’ясо до напівготовності.
- Промий і очисти білу редьку, наріж великими шматками.
- Подрібни цибулю та зелень.
- Додай усі інгредієнти (крім зелені) у м’ясний бульйон, посоли за смаком і додай улюблені спеції. Доведи до готовності, як звичайний суп.
- Готову страву посип кінзою або прикрась петрушкою й подавай гарячою.
Гострий салат із дайконом
Якщо любиш гостре, спробуй приготувати цей смачний салат із моркви та дайкона з простою заправкою з кунжутної олії.
Тобі знадобиться:
- 1 дайкон середнього розміру
- 1 морква
- 1–2 тайські перці чилі (можна замінити нарізаною зеленою цибулею)
- 1 ст. л. цукру
- 1 ст. л. рисового оцту
- 1 ст. л. кунжутної олії
- жменя смаженого кунжуту
Приготування:
- Очисти добре вимиту білу редьку та моркву від шкірки й наріж на тонкі «спагеті» за допомогою спіралайзера.
- Переклади їх у глибоку ємність для салату, посип нарізаним тайським перцем чилі (або подрібненою зеленою цибулею для менш гострої версії).
- Додай цукор, рисовий оцет, кунжутну олію й кунжут за смаком, добре перемішай і перед подачею дай настоятися 10 хвилин, щоб салат увібрав смак.
Смачного!