Ви напевно чули, що білий хліб є одним із найбільш шкідливих продуктів для фігури. Його споживання швидко підвищує рівень глюкози в крові, уповільнює процес розщеплення жиру, а клітковина, амінокислоти та інші корисні речовини практично відсутні в його складі. Принципи правильного харчування за такого розкладу однозначно порушуються. Тож, чим замінити хліб?
Хлібці
Від розмаїття хлібців у супермаркетах очі розбігаються: гречані, житні, кукурудзяні, вівсяні. Вони досить калорійні, але набагато корисніші за звичайний хліб. Найкращий варіант – хлібці з нешліфованого рису. Вони славляться високим вмістом клітковини та найнижчою калорійністю серед усіх видів хлібців.
Вибір редакції: Рисові хлібці від «Tasty Style» – корисні для очищення організму.
Хлібці з пророщеного зерна «Росток» – чудова основа для канапе.
«Хлібці-відчайдухи» – бюджетний варіант для перекусів.
Чим замінити хліб: лаваш
До складу традиційного вірменського лаваша входять лише три інгредієнти – борошно, сіль, вода. Він може стати чудовою альтернативою звичним хлібним бутербродам. У тонкий лаваш можна загортати листя салату, овочі, експериментувати з начинками. І ситно, і корисно.
Галети
Це печиво, виготовлене виключно з борошна грубого помелу, тому воно є ще однією дієтичною альтернативою хлібу. Перевагу варто надавати лише галетам без цукру та фруктових наповнювачів.
Простий рецепт домашніх галет:
- Замісити тісто з 4 склянок борошна грубого помелу, 1 столової ложки солі, 1-2 склянок води.
- Розкачати тісто, нарізати квадратами та проткнути зубочисткою в кількох місцях (щоб галети не здувалися).
- Випікати в духовці приблизно 30 хвилин при температурі 180-190 градусів.
- Перевернути галети та випікати ще 30 хвилин до коричневого відтінку.
Цільнозерновий/висівковий хліб
Не знаєте, чим замінити хліб? А навіщо замінювати, якщо можна знайти корисний! Якщо дуже хочеться дозволити собі трохи хліба, найкращим варіантом є висівковий або цільнозерновий хліб. Під час виготовлення такого хліба зерна не проходять попередньої обробки, тому в ньому зберігаються всі корисні компоненти: клітковина, мінерали та вітаміни.
З цього ж хліба можна підсушити сухарі – завдяки наявності грубої клітковини вони швидко наситять організм.
Завдяки цим корисним альтернативам ви зможете розширити свій раціон новими смачними поєднаннями та вже до літа похизуватися стрункою фігурою. Здорове харчування – це так просто!