Здорове харчування: з чим поєднувати кус-кус, щоб отримати максимум користі

Ми звикли щодня готувати смачні страви з різних круп, але далеко не всі знають про таку корисну та смачну крупу, як кус-кус.

Кус-кус – це крупа, яку виготовляють із твердих сортів пшениці, ячменю, проса чи рису особливим способом. Родом кус-кус із Марокко, де страви з нього вважаються майже національним надбанням. З цієї крупи готують найрізноманітніші страви.

Хоча кус-кус є досить калорійною крупою, його іноді використовують у дієтичному харчуванні, але в обмежених кількостях.

Калорійність кус-кусу: у 100 г сухого продукту міститься 376 ккал.  

Харчова цінність на 100 г сухої крупи: білки – 12,8 г, жири – 0,6 г, вуглеводи – 72,4 г.

З чим поєднувати кус-кус?

Кус-кус чудово поєднується з овочами, рибою, морепродуктами, м’ясом, фруктами, сухофруктами, горіхами, різними приправами та спеціями.

рецепт кускуса с овощами

Користь кус-кусу

  • Джерело вітамінів групи В. Зокрема, вітамін В5 позитивно впливає на життєвий тонус, бореться з хронічною втомою, депресією, допомагає при безсонні. Також зміцнює імунітет та сприяє регенерації клітин.
  • Антиоксидантна дія. Крупа попереджає передчасне старіння шкіри та запобігає ранньому посивінню волосся.
  • Багатий склад. Містить фосфор, калій, залізо та мідь.
  • Покращення роботи ШКТ. Харчові волокна в крупі сприяють нормалізації травлення.
  • Зміцнення серця. Калій у складі зміцнює серцевий м’яз.
  • Для мозку. Стимулює роботу мозку та покращує пам’ять.
  • Для схуднення. Завдяки середньому глікемічному індексу кус-кус довго засвоюється, забезпечуючи тривале відчуття ситості.
  • Підтримка веганів та вегетаріанців. Допомагає підвищити рівень гемоглобіну та знижує рівень "поганого" холестерину.
  • Для жінок. Мідь у складі сприяє виробленню жіночих статевих гормонів і попереджає захворювання суглобів.

Читайте також

І не груша, і не яблуко: чим корисна айва для здоров’я?

Протипоказання: Кус-кус протипоказаний людям із діабетом або харчовою алергією. Незважаючи на середній ГІ, діабетикам варто вводити його в раціон обережно, щоб уникнути ускладнень.

Рецепти з кус-кусом

Кус-кус із морепродуктами

кускус рецепт приготовления

Інгредієнти:

  • Кус-кус – 100 г  
  • Морепродукти (кальмари, мідії, креветки) – 250 г  
  • Часник – 3 зубки  
  • Оливкова олія – 4 ст. л.  
  • Соєвий соус – за смаком  
  • Спеції – за смаком  

Читайте також

Чим корисний найвеганськіший продукт – мигдальне молоко

Спосіб приготування:  

  1. Розморозьте морепродукти, промийте їх і просушіть.  
  2. Наріжте часник, обсмажте його в оливковій олії 2-3 хвилини, потім видаліть.  
  3. Додайте морепродукти до олії, посипте спеціями, тушкуйте 1-2 хвилини.  
  4. Залийте кус-кус кип’ятком згідно з інструкцією, додайте трохи рідини з морепродуктів.  
  5. Викладіть кус-кус на тарілку, зверху морепродукти. Прикрасьте лимоном та овочами.

Кус-кус із овочами та куркою

рецепты с кускусом

Інгредієнти:

  • Кус-кус – 200 г  
  • Куряче філе – 300-400 г  
  • Морква – 2-3 шт.  
  • Ріпчаста цибуля – 1 шт.  
  • Зелена цибуля – 3-4 пера  
  • Бульйон – 400 мл  
  • Мед – 2 ст. л.  
  • Апельсин – 1/4  
  • Сіль, перець – за смаком  

Спосіб приготування:  

  1. Наріжте овочі й обсмажте.  
  2. Додайте нарізане філе, тушкуйте до готовності.  
  3. Залийте бульйоном, додайте кус-кус, мед та апельсиновий сік.  
  4. Тушкуйте 5-10 хвилин, зніміть з вогню й дайте настоятися.

Читайте також

Від прищів, для схуднення і не тільки: чим корисний чай матча для жінок

Кус-кус із сухофруктами в мультиварці

Інгредієнти:

  • Кус-кус – 1,5 скл.  
  • Вода – 1,5 скл.  
  • Оливкова олія – 3 ст. л.  
  • Сухофрукти – 100 г  
  • Горіхи – 100 г  
  • Лимонна цедра – 1 ч. л.  
  • Лимонний сік – 1 ст. л.  

Спосіб приготування:

  1. Наріжте сухофрукти кубиками.  
  2. У чашу мультиварки додайте воду, олію, сік, цедру, кус-кус і сухофрукти.  
  3. Виберіть програму для каші (10 хв), додайте горіхи та перемішайте

Можна замінити сухофрукти свіжими фруктами або гарбузом.

Beauty Fresh

Фітнес та дієти

7 кілограмів за 7 днів: що потрібно знати про дієту «Улюблена»?

Догляд за волоссям

Натуральний склад: особливості та рецепти масок для волосся з медом

Догляд за волоссям

Б'юті-хакі: як візуально зробити волосся густішим?

Як носити

Колір мокко: як носити наймодніший відтінок весняно-літнього сезону

Здорове харчування

Пізня вечеря: правила, які допоможуть тобі не набрати зайву вагу

Фітнес та дієти

Чи можна спалити 2000 ккал за день? Немає нічого неможливого!

Фітнес та дієти

Не захоплюйся: 5 фруктів із високим вмістом цукру та чим їх замінити

Події

Connecting Women: бранч про красу, здоров'я та силу жіночності

Фітнес та дієти

Калиновий чай: чим він корисний для організму і як його приготувати?

Фітнес та дієти

І все ніяк: 5 причин, чому ти тренуєшся, але не худнеш

Обличчя

Рівний тон: 6 причин додати олію шипшини до свого догляду за шкірою

Губи

Перманентний макіяж губ: усе, що потрібно знати про процедуру

Аромат

10 зігріваючих зимових ароматів, з якими не захочеться розлучатися навесні

Обличчя

Як швидко прибрати набряки під очима вранці: 4 способи

Обличчя

Під забороною: які олії не можна використовувати для шкіри обличчя?

Обличчя

Ефект відфотошопленої шкіри: чим краще наносити тональний крем