Олія гхі – чому цей аюрведичний продукт має бути на кожній кухні

Олія гхі - один з продуктів Аюрведи, який має просто неймовірні властивості. В Індії вважають, що це "рідке золото" має бути на кожній кухні. Розбираємось чому.

Гхі – дивне слово. У перекладі з санскриту воно буквально означає топлене вершкове масло. За Аюрведою олія гхі вважається найціннішим продуктом харчування. Це - звичайне топлене вершкове масло, але в ньому немає лактози та інших молочних залишків, що робить його найкориснішим молочним продуктом, адже більшість людей мають ту чи іншу форму непереносимості лактози.

Олію гхі отримують шляхом кип'ятіння вершкового масла, з якого видаляються всі сухі залишки молока.

Вона така ж смачна, як і звичайне вершкове масло, але має величезну кількість корисних властивостей, як кокосове масло. Чесно кажучи, олія гхі - фантастична їжа, і люди використовують її в аюрведичній кулінарії протягом століть.

масло гхи

Що таке олія гхі

Олія гхі - це освітлене та очищене вершкове масло, тобто чистий масляний жир, який не містить казеїн-білок, лактозу, важкі речовини чи цукру. Тому навіть ті, у кого проблеми із травленням, синдром роздратованого кишечника та непереносимість молочних продуктів, можуть вживати гхі в їжу.

Ти можеш легко приготувати власну олію або знайти її в місцевому супермаркеті. Тільки не шукай його в холодильниках із молочними продуктами. Як і кокосове масло, гхі не потрібно зберігати в холоді.

Читайте також

Чудо-средство: яблочный уксус для похудения

Чим корисна олія гхі

Користь олії гхі для організму неоціненна. Воно містить "хороші" жири, "погані" жири, які також є в кокосовому маслі. Замість жирних кислот з довгим ланцюжком, які є у вершковому маслі і провокують збільшення маси тіла, появу проблем із серцево-судинною системою та підвищення рівня холестерину, гхі є сумішшю жирних кислот з коротким і середнім ланцюжком. Чому це важливо? Та тому, що ці жирні кислоти з коротким та середнім ланцюгом можуть стимулювати втрату зайвої ваги (вони метаболізуються інакше, ніж жирні кислоти з довгим ланцюгом) та нормалізацію роботи кишечника.

Бутиратна, або масляна кислота - це коротколанцюжкова жирна кислота, яка має вирішальне значення для підтримки оптимального стану травного тракту, оскільки вона підтримує рівень інсуліну в крові, бореться із запаленням та дає енергію клітинам у товстому кишечнику.

Продукт також збільшує секрецію біліарних ліпідів та кислот шлунка, які допомагають травленню. Тому дані деяких досліджень показують, що олія гхі може допомогти людям, які страждають на такі захворювання, як хвороба Крона і виразковий коліт.

Крім переваг для шлунку, протизапальні властивості гхі не мають собі рівних. Травна система піддається меншому ризику до подразнення та здуття. Насправді, аюрведисти радять вегетаріанцям вживати щодня олію гхі, а не риб'ячий жир, оскільки вона набагато поживніша. Протизапальні властивості гі також можуть сприяти синтезу колагену, а хто відмовиться від такого ефекту для ідеально гладкої шкіри?

масло гхи польза

Однак користь гхі для здоров'я не тільки в перерахованому вище. Гхі містить вітаміни А, Е та вітамін К, останній з яких пов'язаний зі згортанням крові, здоровим серцем та здоровим функціонуванням мозку. Вітамінний склад олії допомагає підтримувати силу кісток. Одна чайна ложка олії гхі на день містить денну норму вітаміну К.

В маслі також міститься кон'югована лінолева кислота, яка ефективно допомагає у зниженні жирових відкладень. Тож, якщо намагаєшся схуднути, не відмовляйся від жирів, просто вибирай правильні. У маслі містяться фенольні антиоксиданти, які підвищують імунну систему та запобігають головним болям. До речі, антиоксиданти допомагають уповільнити старіння.

Читайте також

Топ-7 полезных продуктов, которые мешают тебе похудеть

Як приготувати олію гхі вдома

Рецепт олії гхі простий: бери вершкове масло 80% жирності - так буде менше відходів. Бажано купувати продукт у фермерів. Далі - топлення.

  • Вершкове масло розтопи в емальованому посуді на повільному вогні. Після повного розтоплення, зменш вогонь до мінімуму, часом акуратно збирай піну (складається з води та білка). На дні з'явиться осад у вигляді світло-жовтих або білих пластівців - їх чіпати не можна.
  • Олія поступово виварюватиметься, але каструлю кришкою не можна накривати. Дуже важливо, щоб масло томилося, але не кипіло, інакше воно буде непридатним для споживання.
  • Після того, як піна перестане утворюватися, олія стане прозорою. У середньому 200 г масла перетоплюються за 30-50 хвилин. Але орієнтуйся не на час, а на зовнішній вигляд продукту: гі має стати золотистим, майже бурштиновим, з приємним вершковим запахом.

Якщо у гхі вийшло темним - значить ти топила його занадто довго або на сильному вогні.

Після приготування олію гхи потрібно перелити в банку і дати охолонути. Гхи можна зберігати в холодильнику, в коморі або будь-якому іншому прохолодному та сухому місці. Термін зберігання – кілька місяців.

Як використовувати олію гхі для максимальної користі На олії гхі можна смажити, гасити, його додають у десерти та їжу, як звичайне вершкове масло. Але є ще кілька корисних способів споживання продукту.

Аюрведисти використовують олію гхі із сухофруктами, найкорисніший спосіб - змішати його з пюрованими фініками. Кульки із сухофруктів та органічної олії гхі - найкращий десерт для схуднення та здоров'я.

Дієтологи рекомендують вживати масло перед водою з лимоном натще. Змішай одну чайну ложку гхі з теплою водою – це допоможе видалити жиророзчинні токсини з організму. Після цього випий склянку теплої води з лимоном та свіжим імбиром, щоб нейтралізувати смак олії та прискорити метаболізм на весь день.

Окрім вживання гхі в їжу, олію можна використовувати для лікування сухої шкіри на тілі, герпесу, екземи. Найкраще використовувати олію у складі сухих масажних сумішей із травами.

Beauty Fresh

Обличчя

Все, що вам потрібно знати про вибір пінки та гелю для вмивання

Події

«Життєва енергія»: як пройшов бранч Connecting Women за участю Каті Жесть

Новинки

Краса на 180 градусів: Книжкова добірка на весну

Зірки

Оля Цибульська знайшла коханку в додатку для знайомств

Фітнес та дієти

Осиная талия за 30 дней: как заниматься с обручем для похудения

Обличчя

Рівний тон: 6 причин додати масло шипшини у свій догляд за шкірою

Новинки

Переваги, за які люблять Solana: чому варто купити токен?

Новинки

6 косметичних засобів, для яких обов'язково має знайтися місце у твоїй весняній косметичці

Персони

ТОП-5 нових книжкових біографій видатних жінок

Догляд за волоссям

Сухий шампунь: що собою представляє та як працює

Фітнес та дієти

Відмінний результат: як схуднути на 5 кг на місяць - дієта та вправи

Wellnes&travel

Чим корисний самий веганський продукт - мигдальне молоко

Персони

Без сексу: що таке платонічні стосунки і чому вони існують

Фітнес та дієти

Калланетика: модний вид фітнесу, який варто спробувати

Фарбування

Знову в моді: кому підійде і як вибрати рудий відтінок волосся?

Фітнес та дієти

Розкриємо секрети: як їсти все і не поправитися?