Вміст цукру у фруктах — камінь спотикання у багатьох дієтах. Через наявність цього компонента багато соковитих і смачних ягід та плодів просто виключають із раціону. А даремно! Звичайно, немає таких фруктів, які взагалі не містять цукру, але є ті, у яких його дуже мало. Вони справді корисні для фігури, а за кількістю інших варто стежити.
Фруктові та інші природні джерела глюкози, безумовно, кращі за оброблені цукри, адже перші містять клітковину, поживні речовини, антиоксиданти та інші корисні елементи, які ви не отримаєте з гранульованого білого або коричневого цукру.
Тож ми не будемо казати, що ви повинні бути суперзаклопотані підрахунком кількості споживаних фруктів на день. Але норму в деяких випадках знати варто.
Фрукти з високим вмістом цукру
Сухофрукти
Родзинки, курага, чорнослив, інжир та більшість інших сухофруктів містять надзвичайно високий рівень цукру. Сушена журавлина та чорниця не так багаті глюкозою, якщо їх не покрили цукровою глазур’ю для боротьби з терпкістю.
Чорнослив містить 66 г цукру на склянку, родзинки — 86 г, фініки — 93 г. Це сухофрукти з найвищим вмістом цукру.
Чим замінити: свіжими фруктами, з яких виготовляють сушені.
Кавун
Хоча це досить освіжаюча ягода, у ній багато цукру — 18 г на одну часточку. Саме тому кавуни протипоказані діабетикам і людям із нирковою недостатністю. Тим, хто дотримується дієти, також варто бути обережними. Їх помилково вважають дієтичним продуктом через те, що вони виводять багато рідини. Насправді цей діуретичний ефект обумовлений тим, що організм намагається вивести цукор, який надходить із кавуном. Якщо він затримається в організмі, то перетвориться на жир. Не можна їсти більше 1 кг кавунів на день.
Чим замінити: малиною.
У склянці малини міститься всього 5 г цукру. Крім того, ягода багата на вітамін С, який корисний для схуднення. Бонус: у малині більше волокон, ніж в інших ягодах, тому вони допомагають підтримувати рівень цукру в крові на необхідному рівні.
Вишні та черешні
В 1 склянці стиглих вишень і черешень міститься 19 г цукру. З таким вмістом фруктози на порцію не дивно, що вони такі ж приємні на смак, як цукерки. На щастя, вони не так шкідливі для фігури. Крім того, вони можуть допомогти краще спати вночі. У черешнях і вишнях містяться антиоксиданти, які протидіють розвитку раку та сприяють відновленню рівня калію.
Чим замінити: ожиною.
Ожина містить 7 г цукру на склянку, тож не потрібно хвилюватися про набір ваги після переїдання цією ягодою. Із 100 г продукту ви також отримаєте близько 20% добової норми клітковини. Саме це допомагає залишатися ситими доволі довго.
Виноград
Вибачте, що зіпсували літо, але виноград вважається одним із найбільш «недієтичних» фруктів із високим вмістом цукру (ось чому він такий смачний). В 1 склянці винограду приблизно 15 г цукру. Проте ягоди червоного кольору корисні, вони багаті антиоксидантами.
Чим замінити: полуницею.
Окрім низького рівня цукру (близько 5 г на склянку ягід), одна порція полуниці містить до 85 мг вітаміну С. І це при рекомендованій добовій нормі в 75 мг. Вітамін С допомагає схуднути та зберегти молодість організму й шкіри. Тож є сенс додати цю ягоду до раціону.
Гранати
В одному невеликому плоді граната міститься 39 г цукру. При цьому клітковини мінімальна кількість, тож вона не допоможе впоратися з рівнем глюкози, яка надходить із ягодою. Разом із тим, гранат містить багато антиоксидантів, тож його корисно їсти, але у мінімальній кількості — до 40 г на день.
Чим замінити: ківі.
У 100 г ківі міститься близько 6 г цукру, при цьому у плоді чимало клітковини, вітамінів, мінералів та антиоксидантів. Ківі дуже корисний для схуднення, тому його рекомендують додавати до раціону під час дієт.